joi, 20 aprilie 2017

Accesibilitatea gradinitelor din municipiul Arad

Educația reprezintă cea mai importantă componentă din societatea umană, în primul rând educația părinților, apoi educația formală pe care o deprindem începând de la grădiniță. Despre aceasta este vorba în postarea următoare, despre accesibilitatea populației la aceste instituții de învățământ.
Ideea accesibilității la o grădiniță cât mai apropiată este reglementată legal în România, conform Hotărârii nr.525 din 1996 privind Regulamentul General de Urbanism întâlnim urmatoarele:

Art.40: Anexele regulamentului
ANEXA nr.1: Amplasarea constructiilor, in functie de destinatia acestora, in cadrul localitatii
1.6.1. - Invatamant prescolar (gradinite)
Amplasament: in zonele rezidentiale, distanta maxima de parcurs 500 m


Așadar dacă Regulamentul Local de Urbanism aferent fiecarui oraș sau localitate nu prevede o excepție, aceasta ar fi regula de baza pentru amplasarea gradinițelor.

Pe baza celor menționate am luat ca exemplu municipiul Arad, am localizat și amplasat fiecare grădiniță (din datele publice la care am avut acces, sper ca nu am omis niciuna), este vorba atăt de grădinițele publice cât și despre cele private.

Harta 1 - Amplasare

Ca să am o imagine de ansamblu asupra zonelor unde populația are acces la o grădiniță pe o distanță de până în 500 metri, am creat o zonă tampon (buffer) în jurul fiecărei grădinițe atât publice cât și private.

Harta 2 - Buffer 500 m

În jur de 70% din populatie de încadrează în acestă zonă tampon, cu tot cu grădinițe private (cele accesibile contracost).
Situația devine și mai complicată dacă luam în calcul doar grădinițele publice, cele accesibile tuturor.

Harta 3 - Buffer 500 m Grădinițe Publice

Așadar zona accesibilă conform regulamentului scade dacă eliminăm grădinițele private din calcul.
Se observă clar unele zone din Calea Radnei, Micălaca, Bujac, Calea Aurel Vlaicu sau Gradiște care ar necesita amplasarea unor grădinițe pentru a ușura accesibilitatea populației.

Deasemenea densitatea grădinițelor reprezintă alt factor de luat in calcul după cum urmeaza

Harta 4 - Densitatea accesibilității 

Am numit-o densitatea accesibilității deoarece nu se ia in calcul doar densitatea de gradinițe dintr-o anumită zona, ci se ia in calcul densitatea populației, zona unde se afla o densitate mai mare de gradinițe sau limita teritoriul pe care se efectueaza studiul. Acest procedeu de analiză se numește Densitatea Kernel (Kernel Density).

Pentru a încheia prezentarea într-un mod și mai creativ sau interactiv, am creat o hartă interactiva cu distanța de mers pe jos (walking time) în jurul fiecărei grădinițe.

Harta 5 - Walking Time

Găsiți hărțile la rezolutie maximă accesănd link-ul de mai jos.



2 comentarii:

  1. Si toate aceste informații sunt gratuite. Doar sa stim si sa dorim sa le folosim.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai in fiecare UAT tot ce vrei sa stii, treaba e sa te intereseze sa iti gestionezi datele asa incat sa te ajute sa gasesti cele mai bune solutii.

    RăspundețiȘtergere