luni, 13 martie 2017

Prelucrarea datelor satelitare - Sentinel 2A

          Sentinel 2A este un satelit de monitorizare a pamantului si face parte din misiunea Sentinel 2 derulata de Agentia Spatiala Europeana cu scopul de a monitoriza vegetatia, zonele forestiere, schimbarile categoriilor de folosinta ale pamantului, analizarea impactului dezastrelor naturale etc.
          Sentinel 2A contine 13 benzi multi-spectrale care culeg date in timp real despre schimbarile ce au loc pe pamant. Misiunea Sentinel 2 prevede o revizitare a fiecarei zone a pamantului cuprinsa intre 56° S si 84° N la fiecare 5 zile, asta dupa intrarea in functiune si a celui de-al doilea satelit Sentinel 2B lansat pe 6 Martie si care va deveni operational in circa 3-4 luni de zile.

        Am analizat cateva dintre datele furnizate de Sentinel 2A pe zona judetului Arad, cuprinzand parte din Campia Crisurilor, Raul Mures si Muntii Zarandului, date culese in doua perioade diferite ale anului: 15 Martie 2016 si 02 Ianuarie 2017. Hartile rezultate mai jos detaliaza analiza datelor referitoare la suprafata acoperita de zapada si gheata, umiditatea solului, indicele vegetatiei sau corpurile de apa existente.


Harta 1 - Culoare Naturala/Normala 02 Ianuarie 2017


Harta 2 - Culoare Naturala/Normala 15 Martie 2016

NDVI – Normalized Difference Vegetation Index
          Acest indice evidentiaza vegetatia existenta, respectiv densitatea si sanatatea vegetatiei. Poate fi utilizat in diverse aplicatii cum ar fi : monitorizarea vegetatiei padurilor, monitorizarea sanatatii culturilor agricole sau identificarea tipurilor de culture agricole.


Harta 3 - Indicele de Vegetatie 2 Ianuarie 2017

          Datorita perioadei in care au fost colectate datele densitatea vegetatiei este foarte scazuta si este formata majoritar din culturile de grau de toamna, pasuni si paduri de conifere.


Harta 4 - Indicele de Vegetatie 15 Martie 2016

          Fata de harta precedenta aici intalnim o vegetatie mai densa, mai sanatoasa datorita regenerarii padurilor de foioase si a pasunilor.

NDSI – Normalized Difference Snow Index

        Reprezinta un indice numeric care evidentiaza suprafetele acoperite de zapada si gheata. Deasemenea acest indice diferentiaza zonele acoperite de zapada si gheata, de norii existenti.


Harta 5 - Suprafete acoperite cu zapada si gheata

         O alta caracteristica a datelor colectate de Sentinel 2A este cea de a determina cu precizie suprafetele acoperite de gheata si zapada, aceasta harta prelucrata dupa date din 2 ianuarie evidentiaza zonele de dealuri si munte acoperite cu zapada, respectiv gheata formata deasupra lacurilor, deasupra zonelor unde apa balteste sau deasupra raurilor, in deosebi deasupra Raului Mures.

NDMI – Normalized Difference Moisture Index

          In timpul perioadelor secetoase zonele acoperite de vegetatie in special de culturi agricole pot fi afectate de lipsa apei. Asta poate avea un impact major in dezvoltarea plantelor si poate cauza o recolta slaba. Recunoasterea timpurie a “stresului de apa” al plantelor reprezinta o conditie critica in a limita consecintele lipsei de apa.
          Furnizand in timp real date despre stresul de apa al plantelor, se pot lua masuri rapid in zonele afectate, in special prin irigarea culturilor.
          Acest indice (NDWI) este legat de continutul de apa al plantelor.
          De mentionat ca in unele perioade ale anului mai ales iarna indicele NDMI poate fi influentat de zapada astfel incat o valoare a indicelui >0.5 ii poate corespunde zonei acoperite de zapada.


Harta 6 - Umiditatea solului 2 Ianuarie 2017

O perioada in care umiditatea solului este redusa din cauza frigului, din cauza inghetului sau chiar a lipsei de precipitatii, zonele din Muntii Zarandului (sudul hartii) acoperite cu albastru corespunzator umiditatii ridicare, reprezinta doar zone acoperite de zapada cum se poate deduce si din harta precedenta.


Harta 7 - Umiditatea solului 15 Martie 2016

In aceasta harta situatia este complet schimbata fata de cea din harta precedenta, intalnim zone cu umiditate ridicata in special in zonele de deal si munte, respectiv in zona luncii Raului Mures.


Harta 8 - Indicele Apei 

Rolul acestui indice este acela de a delimita corpurile de apa: rauri, lacuri, zone unde apa balteste in cazul de fata. Se evidentiaza raul Mures, Lacul de la Barajul Taut, Lacurile din sudul Orasului Ineu etc.


Pentru vizualizarea hartilor la rezolutie maxima le-am pus in albumul de mai jos:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu