luni, 27 februarie 2017

Prelucrarea datelor satelitare - Landsat 8

Fiecare imagine satelitara cere o vedem  reprezentand pamantul in culoara sa naturala sau in alte moduri, are la baza datele unor senzori aflati pe unul din satelitii de monitorizare a pamantului, in cazul de fata este vorba de date colectate de Landsat 8, un satelit american de monitorizare a pamantului dotat cu 11 senzori ce capteaza date din spectrul vizibil si invizibil. Datele colectate de satelit pot fi prelucrate asa incat sa ajute la colectarea unor informatii despre: vegetatie, agricultura, ape, relief, zone urbane construite, temperatura la sol, umiditatea solului etc.

Pentru acest studiu am prelucrat cateva imagini din date colectate deasupra judetului Arad vara in 30 iunie 2016, respectiv toamna tarziu 21 Noiembrie 2016.

Harta 1 - Culoare Naturala 30 Iunie 2016

Harta 2 - Culoare Naturala 21 Noiembrie 2016
Harta 3 - Vegetatia 30 Iunie 2016

Rosul intens reprezinta o vegetatie foarte abundenta si sanatoasa, vedem in special zona centrala a hartii, zonele montane cu paduri sunt de un rosu aprins datorita faptului ca acolo se afla paduri de foioase.
Harta 4 - Vegetatia 21 Noiembrie 2016

Vedem ca nuantele de rosu aprins dispar toamna tarziu in special zonele cu paduri de foioase isi pierd frunzele, singurele nunate de rosu din zona montana se intalnesc in putinele zone cu paduri de conifere.
Harta 5 - Monitorizare agricultura 21 Noiembrie 2016

Culturile agricole in 21 Noiembrie in tara noastra sunt reduse, singurele nuante de verde aprins reprezentand o cultura agricola sanatoasa, apar in zone cultivate cu grau de toamna.
Harta 6 - Monitorizare agricultura 30 Iunie 2016

Fata de harta precedenta intalnim mare parte din zona cu un verde intens ceea ce reprezinta un numar mare de culturi la maturitate daca e sa studiem strict zona de campie cultivata, singurele culturi care apar cu maro sunt cele cultivate cu grau, orz, ovaz gata pentru recoltare.
Harti 7 - Ape si Zone Urbane (Orase)

Harta de mai sus reprezinta o combinatie de benzi asa incat sa scoata in evidenta apa (rauri, lacuri, zone afectate de inundatii), dar si zonele urbane, orasele in special, in cazul de fata avem doar Aradul un oras cu o amprenta mai mare pe harta, respectiv raul Mures si cateva lacuri perfect vizibile la aceasta rezolutie.

Hartile la rezolutia originala:
Landsat 8 Date

luni, 6 februarie 2017

Hărți interactive - Aeroporturi

     


        O scurtă prezentare interactivă a destinațiilor de pe 3 aeroporturi, din care unul din cele mai aglomerate din lume, aeroportul din Dubai cu 213 destinații și un număr de pasageri in jur de 84 milioane (al 3-lea din lume) în anul 2016, precum si 2 aeroporturi din Romania: București cu 78 de destinații și Timișoara cu 22 de destinații.
           Deasemenea fiecare destinație este simbolizată în funcție de durata zborului.




Harta 1 - Aeroportul Internațional Dubai

Harta 2 - Aeroportul Internațional București

Harta 3 - Aeroportul Internațional Timișoara

Că tot se vorbește pe plan politic de Aeroportul din Arad, vedem că și Timișoara (aeroport aflat la 30 de minute de cel din Arad) abia strănge 22 de destinații, deci pare ca ajunge un singur aeroport pentru partea aceasta a țării.

Rezoluția pe blog nu este din cele mai bune, dar pentru o vizualizarea la rezoluția originală a hărților, accsați link-ul de mai jos.